Handlekurv

Handlekurv

Bryggeguider

Enten du brygger din kaffe som håndbrygg, presskanne, aeropress eller kaffetrakter, så vil vi her gi deg noen enkle råd til hvordan du kan brygge best mulig kaffe hjemme.

God kaffe skal være enkelt å lage på egenhånd. Med gode råvarer, rent og friskt vann og rent utstyr har du allerede kommet langt på vei til å skape kaffemagi. Kanskje har du allerede din favorittmetode for brygging, eller er du på nysgjerrig utkikk etter nye metoder for å brygge din neste kaffekopp?  

Uansett hvilken bryggemetode du benytter, så er det alltid en stor fordel for smaken om kaffen du bruker er nykvernet. Vi anbefaler som regel å bruke 6 gram kaffe per dl vann. Alle ganer, smaksreseptorer, kaffebønner, kverner og utstyr er forskjellige, så prøv deg frem til den kaffen, styrken og bryggemetoden du liker best.

Spør gjerne din lokale kaffeforhandler om bryggetips for akkurat den kaffen du kjøper. De kan ofte gi deg verdifulle tips til hvordan du får hente ut det beste i den kaffen du velger.

Prøv gjerne nye kaffetyper og bryggemetoder, og juster gjerne mengden på doseringen av kaffen og bryggemetoden etterhvert som du blir kjent med den.

Vi ønsker deg god brygging, og håper at kaffen nytes.

Lykke til!

Bryggeguide – Håndbrygg

Håndbrygg

Kverningsgrad: finere filtermalt.
Mengde: Bruk 6-7 g kaffe per dl vann.

Du behøver:

Vekt og timer
Bryggeutstyr til håndbrygg (eksempelvis Hario, Chemex eller Cafflano ol.).

1. Fukt filteret i filterholderen, og hell bort overflødig vann. Hell kaffen jevnt oppi filterholderen.
2. Hell over en liten mengde nykokt vann slik at all kaffen blir fuktet.
3. La kaffen svelle i 30 sekunder (Denne posessen kalles blooming, og i løpet av disse 30 sekundene frigjøres og forsvinner karbondioksid fra kaffen).
4. Hell sakte på resten av vannet i en tynn stråle, og med jevne sirkulære bevegelser, slik at vannet renner jevnt gjennom all kaffen.
5. Helletiden kan settes til ca. 1,5 minutter for et lite brygg, og ca. 2,5 minutter for et stort brygg.

BRYGGETABELL HARIO:
Hario 02: 15 g kaffe, 250 g vann
Hario 03: 30 g kaffe, 500 g vann

BRYGGETABELL KALITA:
Liten brygger: 15 g kaffe, 250 g vann
Stor brygger: 30 g kaffe, 500 g vann

————————————————————————————————

Bryggeguide – Aeropress

Aeropress

Kverningsgrad: litt finere enn filtermalt.

Du trenger:
16 g kaffe
250 g vann
Vekt og timer
Aeropressutstyr

1. Legg filteret i filterholderen, og skru den fast til aeropressen.
2. Sett aeropressen på den koppen du skal brygge i, og hell varmt vann gjennom den for å skylle filteret og forvarme koppen.
3. Tøm koppen.
4. Ha kaffen i aeropressen.
5. Nullstill vekten og start timeren.
6. Hell over nykokt vann.
7. Ta bryggeutstyret av vekten.
8. Sett på stempelet ved å føre det ned på skrå, for å så dra det litt opp for å skape vakuum.
9. La kaffen trekke i 1 minutt.
10. Ta av stempelet og rør rundt 1 gang.
11. Sett på stempelet igjen og press ned. Det skal ta ca. 20 sek.

————————————————————————————————

Bryggeguide – Presskanne

Hario Presskanne

Kverningsgrad: presskannemalt (litt grovere enn filtermalt).
Bruk 6-7 g kaffe per dl vann / 60 – 70 gram per liter vann.

VÅR BRYGGETABELL FOR PRESSKANNE:
3 – kopper: 20 g kaffe på 3 dl vann
8 – kopper: 58 g kaffe på 9 dl vann
12 – kopper: 90 g kaffe på 14 dl vann

Du trenger:
Den mengden kaffe + vann du ønsker
Presskanne

1. Forvarm presskannen med varmt vann før bryggeprosessen startes. Hell deretter ut vannet og start bryggingen etter følgende trinn:
2. Tilfør ønsket mengde nykvernet kaffe i kannen, og hell på nykokt vann.
3. Rør rundt slik at all kaffen fuktes.
4. Sett på lokket med stempelet trukket opp.
5. La kaffen trekke i ca. 4 minutter.
6. Press ned stempelet og server umiddelbart.

TIPS:
Ønsker du et renere og søtere brygg kan du skumme av kaffen når den har trukket ferdig, før du presser ned stempelet. Bruk da en skje og dytt i kaffeskorpen. Når kaffegruten synker vil et hvitt skum komme til overflaten. Bruk skjeen til å fjerne det. Sett på stempelet igjen og press ned.

No Replies on

Bryggeguider

Legg igjen en kommentar